operatsiaonna vtora hirurgiyaПловдивски хирург и екипът му спасиха 50-годишен мъж с бета-таласемия и съпътстващо тежко увреждане на далака.

Състоянието на пациента може да се сравни с това да носиш години наред тежка раница в корема си. Без възможност да я оставиш да си починеш и с риск за живота.

Фаталните последици са избегнати благодарение на сложна операция, която извършва с екипа си в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Свети Георги” в Пловдив хирургът проф. д-р Ангел Учиков.

Основните типове на генетичното заболяване таласемия са алфа и бета и се дължат на различни дефекти в синтеза на молекулата на хемоглобина.

Бета-таласемията се характеризира с намалено производство на хемоглобин – протеин в червените кръвни клетки, който съдържа желязо и пренася кислород до клетките в цялото тяло. При хора с хематологичната диагноза се стига до недостиг на червени кръвни клетки и свързаните с това ниски нива на хемоглобин. Като последица тъканите изпитват кислороден глад, който се изявява под формата на бледа кожа, слабост, умора, повишен риск от тромби и още по-сериозни усложнения.

Бета-таласемията е позната в 3 разновидности в зависимост от тежестта на симптомите: таласемия майор (известна също като трансфузионно-зависима таласемия или още като анемия на Кулей), средно тежка – интермедия таласемия, и най-леката: таласемия минор, която не изисква редовни кръвопреливания.

Признаците и симптомите на таласемия майор се появяват през първите 2 г. от живота. Децата развиват животозастрашаваща анемия, не наддават на тегло, развитието им се забавя, може да имат жълтеница с пожълтяване на кожата и бялото на очите. Откриват се увеличен далак, черен дроб и сърце, може да се деформират костител

Много хора с таласемия майор имат толкова тежки симптоми, че се нуждаят от чести кръвопреливания, за да попълнят запасите си от червени кръвни клетки. С течение на времето притокът на желязосъдържащ хемоглобин от хронични кръвопреливания обаче може да доведе до натрупване на желязо в тялото, което води до проблеми с черния дроб, сърцето и хормоналните органи.

Увеличен далак при хората с бета-таласемия може да възникне поради повишено разрушаване на еритроцитите, образуване на кръвни клетки извън костния мозък и повтарящи се кръвопреливания или претоварване с желязо. Това е в основата на състоянието и на успешно оперирания пациент на държавната болница в Пловдив.

След продължително колебание и проучване за прогнозите за състоянието си, преди около 2 месеца човекът влиза да търси помощ в кабинета на проф. д-р Учиков, хирург с две специалности, дмн, заместник-председател на съвета на директорите на пловдивската УМБАЛ “Свети Георги” и началник на Втора хирургия в нея, декан на Медицинския факултет на МУ – Пловдив.

prof. d r angel uchikov
“При това заболяване е нарушена структурата на клетките от червения кръвен ред, което води до хемолиза в далака. Най-общо казано, в него еритроцитите се разлагат и пациентите развиват анемия, жълтеница и други усложнения. Това налага на 20 дни да им се прелива кръв. Назначава се и консервативна терапия с желязо-хелатиратиращи препарати и медикаменти, които поддържат функциите на сърцето, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция, но въпреки това с годините се увеличава увреждането на далака (слезката) и се налага хирургично отстраняване на органа.

Източник: 24 часа