shtitovidna zhlezaБезплатни прегледи за заболявания на щитовидната жлеза организират от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Желаещите могат да посетят Клиника по ендокринология и болести на обмяната на бул. Васил Априлов 15А.

Прегледите ще се проведат днес, петък 11 август от 9:00 до 14:00 часа в сградата на 2 ет. без предварително записан час.

“Заболяванията на щитовидната жлеза са масово разпространени в зряла възраст, често протичат безсимптомно или с неспецифични оплаквания, което налага извършване на целенасочени изследвания от специалист-ендокринолог. Ранното и навременно откриване на патологични процеси в щитовидната жлеза води до успешното им лечение”, казва началникът на клиниката проф. д-р Мария Орбецова.

Между 15 и 20% от населението в страната е с нарушена функция на щитовидната жлеза

“Заболяванията на щитовидната жлеза се увеличават, но не само в нашата страна, а и в стветовен мащаб, защото нараства процентът на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза, поради различни причини – нездравословен начин на живот и стрес. От друга страна – подобрява се диагностика. Така че, в миналото някои заболявания да не са били откривани, защото функцията на щитовидната жлеза е била леко увредена. Симптомите понякога могат да бъдат неспецифични, свързват се с други заболявания – на сърдечно-съдовата система, неврологични, дори причини за безплодие“, заяви в интервю за Радио Пловдив професор Мария Орбецова.

В клиниката се извършва диагностика, лечение, проследяване и профилактика на ендокринните заболявания и спешна хоспитализация на пациенти за цяла Южна България.
Провеждат се клинични изпитвания на медикаменти, извършва се диагностично-лечебна, консултативна, обучителна и научна дейност по проблеми, касаещи захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване и инсулинова резистентност, заболявания на щитовидната жлеза, включително тиреоиден карцином, заболявания на паращитовидните жлези и калциево-фосфорния метаболизъм, гонадни и репродуктивни нарушения, заболявания на хипофизата и надбъбречните жлези, ендокринни хипертонии и др.

(АУДИО)

Източник:БНР