nachalnik klinika prof. d r ekaterina uchikova d.m.Денят на родилната помощ се отбелязва се от 1951 г. с указ на Народното събрание, а датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на 21 януари, а по нов – на 8 януари. Обществото ни отдава почит на всички специалисти, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Говорим за най-очакваните малки лица в живота ни, за бебета и техните майки с проф. д-р Екатерина Учикова, ръководител на АГ клиниката на УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Тя е и преподавател в Медицинския университет – Пловдив.

Проф. Учикова отбеляза, че изтеклата 2020 година е била сложна и необикновена за всички от екипа, в който работи, и за всички хора в България, заради епидемията от Ковид-19. В тази връзка тя посочи, че при тях са пристигали най-сложните случаи на бременни жени от Южна България, като за щастие всички бебета и майките им са добре след преболедуване от инфекцията. В клиниката са специализирани за лечение на високорисковите бременности.

В клиниката има сектор за лечение на бременни с Ковид-19.

Акушер – гинекологът смята, че трябва да имаме повече доверие на българските лекари в условията на пандемия. Медицинският персонал показа какво може през тази тежка година, защото всички бяхме заедно пред предизвикателството, каза още проф. Учикова.

През 2020 година родените бебета са 1480, а от началото на януари са над 80. Спрямо 2019 година няма сериозна промяна за раждаемостта, но в сравнение с 2016 година в национален мащаб има намаляване на ражданията, това важи за Пловдив.

Проф. Учикова допълни, че тази година няма да има ритуал в клиниката, защото съблюдават противоепидемичните мерки.

Източник: БНР