prof. vladimir hodzhevМерките, леки или по-сериозни не помогат за овладяване на вируса в България. Червените зони стават повече, явно правилата не се спазват или не работят, щом болните се увеличават и стойностите доближават тези от декември м.г. Учениците обратно в клас, или друга ще е причината за повишената заболеваемост от Ковид – 19 ще кажат експертите от НОЩ утре.

В сряда по темата говорим с доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия при УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив и председател на Българското дружество по белодробни болести. За зоните с повече болни, за дългия Ковид и за тежките пневмонии.

Доц. Ходжев каза, че през последните дни посоката се обърна и има нарастване на заболелите, както и на тези настанени в болниците. Той не намира разлика в протичането на заболяването сега и при предходните вълни от 2020 г.

По повод на т.нар „Long COVID“ : “Това е термин, използван за описване на заболяването при хора, които или са се възстановили от COVID -19, но все още съобщават за трайни последици от инфекцията или са имали обичайните симптоми много по-дълго, отколкото би се очаквало. Това състояние може да касае време от 4 до 12 седмици след преболедуване. ”

Смята се, че “Long COVID” се среща при приблизително 10% от заразените хора. Данните показват, че много от болните е вероятно да имат значителни продължаващи здравословни проблеми, включително затруднено дишане, трайна умора, намалена мускулна функция, нарушена способност за изпълнение на жизненоважни ежедневни задачи и психични проблеми като посттравматично стресово разстройство, тревожност и депресия.

За лекарствените форми за Ковид-19: “Ивермектин се изпитва клинично и сега например в САЩ, но не е регистриран за лечение на коронавирусна инфекция. Най-голямото предизикателство пред учените е създаването на лекарство за вируса.”

Източник:БНР