tsvetelina tsvetanova

„Сблъскваме се с пандемия от затлъстяване, което е основен рисков фактор за отключване на диабет тип 2. При децата ситуацията е подобна на тази при възрастните, все по-често срещаме и при децата диабет, който е характерен за възрастните. От 3 до 5 деца годишно диагностицираме с този диабет”. Това заяви д-р Цветелина Цветанова от Детския диабетен център „Св. Георги” в Пловдив в предаването „Пулс” по NOVA NEWS. Тя изтъкна, че дете под 10-годишна възраст не бива да спазва диети, може да имат ежедневна физическа активност – дори само ходене по половин час.

Захарният диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Честото боледуване от респираторни инфекции преди 6-месечна възраст също крие риск от отключване на захарен диабет тип 1, но само от деца, които са с генетично предразположение, каза медикът.

„Ако детето започне да пие много вода, ако става през нощта да пишка или започне изведнъж да се напикава нощем. Сред симптомите е и отслабването на тегло при запазен апетит”, обясни д-р Цветанова и допълни, че при диабет тип 2 няма така често алармиращи симптоми. Почти половин милион души в България са с диабет.

Забраната за износ на инсулини и други лекарства: Реакциите след решението

Как жена с диабет премина Пътя Камино, как опази краката си и какви обувки си избра – гледайте във видеото.

Източник: Nova TV