d r veselin davchev

Д-р Веселин Давчев е началник на отделението по фтизиатрия към клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“. Има повече от 35 г. клиничен опит в диагностиката и лечението на белодробни болести, както и в профилактиката на заболяванията на дихателната система. В оглавяваното от него отделение отбелязаха Деня на борбата с туберкулозата с безплатни прегледи.

 

 

 

– Д-р Давчев, удължихте с един ден безплатните прегледи и изследванията за туберкулоза. Означава ли това, че има някаква тревожнатенденция към увеличаване на болните?

– Туберкулозата е инфекциозно заболяване с хроничен ход. В България проблемът с туберкулозата има значение не само като заболяване,но и като латентно състояние. Затова профилактиката е много важна, за да се предотврати заболяването. Това е причината всяка годинана три месеца да се стараем да провеждаме по една седмица на отворените врати. Заради ковид пандемията имаше прекъсване, но оттази година се възстановява практиката и отворените врати се провеждат около 24 март – Деня на туберкулозата.

– Направихте силна предварителна разгласа за кампанията. Какъв беше резултатът от нея?

– Имаше засилен интерес към свободния достъп, тъй като и джипитата се включиха с насочване на пациенти с неясни и продължителниоплаквания или пък от рисковите групи. На преминалите през специализирания кабинет се предоставяха анкети за оценка на риска оттуберкулоза, извършваше се преглед, проба на Манту, рентгенова снимка на бял дроб, след което се обобщаваше състоянието напациента.

– Открихте ли активно болни?

– От преминалите лица бяха открити четири болни с активна туберкулоза, които се приеха веднага за лечение в отделението.

След ковид пандемията се увеличиха случаите на лица с латентна инфекция. Няма статистически данни за увеличаване на броя наболните от туберкулоза, но прави впечатление по-тежкото общо състояние, по-често развиваните усложнения, по-късното откриване наболните, както и зачестяването на случаите на извънбелодробните форми на туберкулоза.

– Какви са рисковете и оплакванията, при които трябва да се потърси специализирана лекарска помощ?

– Основният риск е, когато човек влезе в контакт с болен от туберкулоза. Друг рисков момент е, когато вече е боледувал в миналото иможе да реактивира заболяването.

Това се случва обикновено когато има налице автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, болест на Крон, улцирозен колит, раковизаболявания, терапии за онкологично болните, кортикостероиди и биологична терапия, ХИВ, ковид и т.н., които намаляват имунитета наорганизма. Това, което може да даде повод на човек да потърси съдействие и преглед, не са само определени оплаквания – бодежи вгърдите, дълготрайна кашлица с храчки и задух, а най- вече дълготрайността на оплакванията.

При всички случаи, когато една кашлица продължава повече от няколко седмици с храчки е достатъчно основание да се насочи към нас.

– Има ли рискови групи, които са по-застрашени от заразяване?

– Освен споменатия пресен контакт с болен от туберкулоза и прекарана в миналото туберкулоза, рискови са трансплантрани хора,изброените по-горе имунодепресивни състояния, лица от домове за стари хора, затворници, мигранти, бежанци, алкохолици, хора, коитоползват наркотици, пушачи, деца под 5 години.

Съчетанието на характерни симптоми и рискови фактори обикновено е достатъчно, за да започнем да търсим активна туберкулоза.Когато е активна, тя има определена клиника, рентгенова картина, микробиологични и имунологични изследвания, които доказватболестта.

– В обществото битува едно мнение, че хората с по-ниски доходи боледуват повече.

– Не е вярно, така е било в миналото. В днешно време стресът потиска значимо имунитета, храната като цяло не е качествена, съсстабилизаторите, многото Е-та и т.н. Вредните навици като пушене, алкохол, наркотици също понижават защитните функции наорганизма. Има деца, които дават признаци на латентна туберкулоза, и най-често това са деца с пропуснати ваксинации. Така че в днешно време има много повече фактори от недохранването, което в миналото е потискало имунитета. Но можем да кажем категорично, че в днешно време дори напредналата туберкулоза се лекува. Обикновено лечението с медикаменти продължава около 6-8 месеца.

Има обаче случаи, когато пациентите са с много нисък имунитет – със заболяване от СПИН, тежък диабет с усложнения и много други придружаващи заболявания. Особено рискова група са алкохолиците, при които тежкият възпалителен процес не може да бъде овладян.

В момента повече от 30 болни лежат в отделението по туберкулоза с белодробна и извънбелодробна туберкулоза.

Източник: Marica.bg