prof. d r penka stefanovaТази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува проф. д-р Пенка Стефанова – водещ специалист по детска хирургия в България, началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив. Преподава и води практически упражнения по детска хирургия на студенти в Медицинския университет в Пловдив.

Тя е председател на Българското дружество по детска хирургия и зам.-председател на Българското хирургично дружество. Член е на Световната асоциация по детска хирургия и на Европейската асоциация по детска хирургия.

Една жена с голямо сърце и неизменна усмивка на лицето си. За себе си казва, че всеки ден научава нещо ново, а в последно време е „луда“ по древна история на България. Може би защото се чувства не един път, а пет пъти българка и иска тази любов да я предаде на младите и нейните студенти.

Основното обаче е любовта към децата. В детска хирургия намръщените физиономии са забранени, а когато и е най-тежко предпочита да си поговори с дете. Децата имат трето око, те усещат всичко, казва още проф. Стефанова и е категорична, че ако трябва да избира отново, отново би избрала да се посвети на малките си пациенти.

(АУДИО)

Източник: Българско национално радио – Пловдив