ivan baltadzhiev

През последните месеци се забелязва увеличаване и активизиране на заболявания, които смятахме за отдавна забравени. Коклюшът се завърна след много години, варицелата също е в подем, морбили се разпространява в съседните страни, а топлото време идва с кърлежи и чревни инфекции. За това какви изненади може да ни поднесе лятото, разговаряме с доц. Иван Балтаджиев от Инфекциозната клиника в Пловдив.

– Доц. Балтаджиев, какво провокира появата на т.нар. “магарешка кашлица”, която последните години бяхме забравили, че съществува?

– В последно време наистина се увеличиха болните с коклюш, и то в пъти в сравнение с миналите години. Заболяването съвсем не е за подценяване, защото засяга преди всичко малките деца, а най-опасно е за бебетата, които не са ваксинирани. Точно пропуските във ваксинацията доведоха и до увеличаването на заразените. Антиваксърските настроения, които се появиха по време на ковид, също оказаха влияние. За съжаление, настроенията срещу ковид ваксините се прехвърлиха и върху такива, които действат от десетки години и се доказаха като ефективни. Така се появиха и другите позабравени вирусни и бактериални инфекции, които също са свързани с тези предубеждения. Хората трябва да знаят, че дори да не е изпълнен пълният цикъл на ваксинациите, пак са защитени донякъде и болестта протича по-леко.

– В Инфекциозната клиника имате ли пациенти, настанени за лечение?

– В момента в отделението се лекуват четири деца – едното е на три месеца, другите са на възраст до 2-3 години. Всички са в задоволително състояние. Минават много и през кабинета, но те са на домашно лечение. В последните седмици в отделението лежат между двама и пет души, но до момента не сме имали в тежко състояние.

Децата остават за лечение при нас заради тежката, т.нар. “магарешка кашлица”. В началото тя е като при обикновена настинка, но от 2-3 до 7 дни настъпва вторият стадий на заболяването, който се характеризира със залп от кашлечни пристъпи без паузи между тях. Децата посиняват, дори могат да спрат да дишат за кратко, затова трябва да са под лекарско наблюдение. Най-тежко заболяването протича при бебенцата и при по-възрастните пациенти. Родителите трябва да знаят, че коклюшът е бактериално заболяване и се лекува задължително с антибиотик, защото може да се стигне до пневмония. Затова при най-малкото съмнение трябва да се потърси консултация при личния лекар или при нас. До момента наблюденията ни са, че всички ваксинирани деца го карат леко, дори да не е изкаран пълният курс на ваксинация. Това важи и за най-малките, които са направили първите 1-2 игли. Тогава като цяло заболяването протича доста леко и без особени усложнения.

– Варицелата също много се активизира в момента.

– Така е, но нея винаги си я е имало. Тя не е включена в задължителния имунизационен календар на България. В момента тази ваксина е само пожелателна. Аз обаче препоръчвам хората да се ваксинират, защото варицелата съвсем не е безобидно заболяване. Тя може да протече много тежко при малки дечица под една година, при по-възрастните, при хора с придружаващи заболявания, а при пациенти с онкологични, хематологични и други хронични заболявания изходът дори може да е фатален. Затова тези, които не са ваксинирани, е добре да го направят.

– Да припомним какви са симптомите на варицелата.

– Заболяването започва с температура, която не е много висока – тя може да бъде 37.5, 37.8… Не като при грипа, когато може да достигне дори 40 градуса. После се появява обрив, който изглежда като мехурче с бистра течност, по цялото тяло, като най-характерното е, че се появява и под косата. Забележат ли тези признаци, хората трябва да се консултират с личния си лекар или да дойдат при нас. Ако пациентът е здрав и няма придружаващи заболявания, болестта може да мине без специфично лечение. Но за малки дечица и за хора с хронични заболявания, с онкологични заболявания болестта е много опасна и дори смъртоносна.

Трябва да се знае, че при възрастните болестта протича много по-тежко. Това се отнася за всички шарки. Важно е да се знае, че варицелата е много опасна за бременните жени, тъй като уврежда плода и децата се раждат с малформации. Опасна е и за самата бременна жена, защото се стига до много тежки пневмонии. Ако такава жена се разболее, тя задължително трябва да дойде и да направи консултация с инфекционист. Уврежданията на плода стават основно през първите три месеца, когато се формират нервите и мускулите на плода. Тогава дори съветът е да се премахне плодът, но естествено, това е по желание на родителите.

– Като говорим за шарки, има ли опасност от морбили в България?

– За щастие, в България няма морбили, но пък в съседните страни – Сърбия, Македония, Румъния, има много заболели. През лятото, заради многото пътувания, се надявам да не се внесе и у нас от тези държави, тъй като това е най-заразното заболяване. При него има 100% заразност и ако пламне епидемия от морбили, ще бъде много по-тежко от коклюша и варицелата.

Надявам се, че личните лекари са си свършили работата, а родителите са отговорни и са си ваксинирали децата. В това ни е надеждата. В България имаше две епидемии, през 2010-а и 2014-а, когато беше много тежко. Така че тези, които не са си ваксинирали децата за морбили, трябва да го направят задължително, защото може да има фатален изход. И тук важи, както при всички въздушни инфекции, че след 18 години неваксинираните карат много тежко заболяването и с повече усложнения. Независимо дали става въпрос за варицела, морбили или коклюш. За щастие, точно заради ваксините в България няма морбили.

– Вече има и първите ухапани от кърлежи.

– Да, и с валежите ще се активизират още повече. Това е характерно за месеците от май до септември. Хората да се пазят, като ходят по паркове, градинки, поляни и в горите на излети, и да не забравят да проверяват семейството и домашните любимци. Болестите след ухапванията от тях съвсем не са безобидни. Има две болести, които се причиняват у нас от кърлежи – лаймската болест и марсилската треска. Марсилската треска няма как да я пропусне човек – започва с висока температура – до 40 градуса, с много силни болки в мускулите и ставите, а на мястото, ухапано от кърлежа, се появява черно петно като струпей и обрив по цялото тяло. Болестта е опасна и трябва да се лекува с антибиотик, но започне ли се навреме лечението, минава без последствия.

Лаймската болест е по-опасна и с по-тежки последствия

При нея вместо обрив и черно петно се появява червено петно, колкото монета от 2-5 ст., което в центъра е по-избледняло. Последствията при нея са по-дълготрайни. Те могат да се проявят след месеци и дори година и много тежко да засегнат сърцето и нервната система. Кърлежовите заболявания са по-специфични и съветвам всеки ухапан да потърси помощ при нас.

– Имате ли болни в клиниката с някое от тези заболявания?

– В момента няма, но преди 2-3 седмици имахме няколко случая с марсилска треска и двама пациенти с лаймска болест. Това не са масови заболявания, като коклюшът и варицелата, които се предават по въздуха с кашлица, но са с дългосрочни последствия.

– Какви са най-честите заболявания през лятото, които лекувате в Инфекциозната клиника?

– Лятото очакваме кърлежовите заболявания, коклюшът се засили, варицелата си е целогодишна. Надявам се с ваксините коклюшът бързо да отмине. Традиционно се увеличават чревните инфекции. Те са опасни, особено за малките деца, които могат да се обезводнят от повръщането и разстройството.

– Препоръките ви за летния сезон?

– За всички заболявания е много важно да се вземат мерки навреме и да не се прибягва до самолечение.

 

Визитка

Доц. д-р Иван Балтаджиев, д.м., завършва Медицинския университет в Пловдив през 2001 г., където придобива магистърска степен със специалност “Инфекциозни болести”. От 2003 г. работи в УМБАЛ “Св. Георги” в Клиниката по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина. Понастоящем практикува към Сектора за пациенти с придобита имунна недостатъчност към КИБ и е отговорник на екипа, който работи с пациенти, заразени с ХИВ.

Източник: Marica.bg