Със затоплянето на времето и след дъждовете се появиха и първите случаи на ухапани хора от кърлежи. Макар случаите да са все още единични, ухапванията съвсем не са безобидни. За симптомите, последствията и какво да правим, ако открием по себе си кърлеж, разговаряме с доц. Иван Балтаджиев от Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги“.

– Доц. Балтаджиев, вече има хора, ухапани от кърлежи. Можем ли да кажем, че започна сезонът на разпространяването им?

– Да. Можем да кажем, че сезонът на кърлежите е започнал. Към края на април те се събуждат и активният им период ще продължи до ноември. Началото е със затоплянето на времето и когато има по-голяма влажност.

– Кои са местата, които трябва да избягваме, за да намалим вероятността от ухапване?

– Това са преди всичко тревисти местности – паркове и градини в града, които не са окосени, а за хората, които живеят в селските райони, са нивите и запустели места, където има по-високи треви. Трябва да се избягват и ливадите, по които пасат овце, крави и други домашни животни.

Трябва да се каже, че хората, които имат кучета, трябва да са с повишено внимание, тъй като те разпространяват опасната марсилска треска. Това важи както за домашните кучета, така и за бездомните, които са по-рискови, защото не са обезпаразитени. Специално по тях са кучешките кърлежи, от които се развива марсилската треска, а другите видове кърлежи могат да причинят лаймска болест.

– Кои места от тялото най-често трябва да проверяваме след разходки сред природата, градските паркове или ако имаме домашен любимец?

– Откривали сме кърлежи по абсолютно всички места от човешкото тяло. Както по открити, така и по по-скрити места. Проблемът е, че някои кърлежи „избират“ по-скрити места, където човек трудно може да ги види, и това е много опасно. Най-трудно се откриват под мишниците, под косата, в ушната мида. При тежко болни пациенти сме откривали кърлежи по скротума и около половите органи на мъжете, а при жените – под гърдите.

– Когато видим върху себе си кърлеж, има ли начин сами да го махнем?

– Не, и не препоръчвам на никой да опитва. Кърлежът задължително трябва да се отстрани от лекар. Обикновено това е хирург, но се прави във всяко едно от спешните отделения в Пловдив, където лекарите са квалифицирани и знаят как да бъде отстранен кърлежът. Опитът показва, че много често хора, които се опитват сами да премахват кърлежа, го скъсват и част от него остава в тялото – най-често това е главичката му. Тогава вече може да се развие лаймска болест, марсилска треска и по-рядко кримска хеморагична треска.

– Какви са последствията, ако не потърсим навреме лекарска помощ или опитаме сами да се справим с проблема?

– Трите болести, сами по себе си, са твърде различни. При лаймската болест, ако не се диагностицира навреме, може да има дългосрочни последици след 1-2 години. Когато не се проведе навреме лечението, може да се получат увреждане на сърцето, на ставите, да се развият и някои неврологични заболявания. И тези последствия са дългосрочни. При марсилската треска болестта започва като грип, след което на мястото, където пациентът е ухапан, се появява едно черно петънце. После се появяват обриви по тялото и ако марсилската треска не се лекува навреме, болният може да загине в рамките на една-две седмици. Най-опасна обаче е кримската хеморагичната треска, която се появява след ухапване от кърлежи, които виреят в равнинните райони, по поляни. Кръвоизливите се получават от местата, където се поставя инжекция или абокат. При по-тежките случаи могат да се получат кръвоизливи от венците, а при най-тежките – от устата, в урината и от ануса. Кръвоизливите могат да бъдат толкова силни, че да доведат до смърт.

– Дълго ли е лечението при тези болести?

– Специално лаймската болест, която е най-честа, се лекува 21 дни с антибиотик, марсилската треска, която се получава от т.нар. кучешки кърлеж, се лекува 10-15 дни в болнична обстановка. При кримската треска лечението също е в болнична обстановка и е между 7 и 10 дни.

– Имате ли вече пациенти в Инфекциозна клиника?

– Има хора, които са ухапани, но нямаме болни, приети за лечение.

– При вас могат ли да дойдат ухапани пациенти и вие да отстраните кърлежа?

– Кърлежите задължително се махат от хирург в спешно хирургично отделение, след което пациентът трябва да дойде в Инфекциозна клиника, за да го прегледа специалист и да установи дали няма някоя от тези три болести. При прегледа лекарят, който преглежда пациента, ще му каже какво да наблюдава, защото симптомите не започват от първия ден. При марсилската треска симптомите се появяват между 4 и 10 дни след ухапването, при кримската – между 7 и 14 дни, а при лаймската – между 3 и 30. И трите болести се лекуват в болнична обстановка.

– Какво ще препоръчате на хората, които обичат разходките в горите и парковете или имат домашни любимци?

– Да проверяват добре себе си и кучетата. В горите и поляните да са с дрехи, които покриват ръцете и краката. Ако открият по себе си или домашния любимец кърлеж, да потърсят лекарска помощ и да не опитват сами да го отстраняват.

ВИЗИТКА

Доц. д-р Иван Балтаджиев, д.м., завършва МУ – Пловдив през 2001 г., където придобива магистърска степен по медицина със специалност “Инфекциозни болести“. От 2003 година работи в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Понастоящем практикува към Сектора за пациенти с придобита имунна недостатъчност към Клиниката по инфекциозни болести и е отговорник на екипа, който работи с пациенти, заразени с ХИВ.

Източник: Marica.bg