ВИЗИТКА

Доц. д-р Иван Балтаджиев, д.м., завършва МУ – Пловдив през 2001 г., където придобива магистърска степен “медицина” със специалност “Инфекциозни болести“. От 2003 г. работи в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Понастоящем практикува към Сектора за пациенти с придобита имунна недостатъчност към Клиниката по инфекциозни болести и е отговорник на екипа, който работи с пациенти, заразени с ХИВ.

– Доц. Балтаджиев, покрай ковид пандемията през последните две години като че ли позабравихме за СПИН. Измести ли коронавирусът акцента върху т. нар. „бич на ХХ век“?

– Определено пандемията измести фокуса, въпреки че вече 38 милиона в света живеят с ХИВ. СЗО оценява тази инфекция като една от най-големите пандемии и здравни кризи в света. Само за 2021 г в целия свят има регистрирани 1,5 млн. души, а 650 000 са починалите. 92% от тях са се заразили по полов път.

– Това увеличение ли е спрямо минали години?

– Не. Запазва се една постоянна тенденция около тези цифри всяка година – нито намаляват, нито се увеличават. Така е в частност и за Пловдив – всяка година се регистрират нови 50-60 души. Покрай ковид пандемията имаше известен спад – около 40 души, но тогава по-малко хора се тестваха за ХИВ. Много заведения и хотели затвориха, хората не излизаха и не контактуваха помежду си. С една дума, ограничиха се контактите и местата, които създаваха възможности за случаен секс.

– Не оказаха ли влияние повишаването на сексуалната култура, повечето информация и страхът от това, че болните от СПИН не оцеляват, ако не се хване навреме болестта. Не се ли пазят повече хората?

– Основното, което трябва да се знае, е, че при случайни контакти трябва да се практикува безопасен секс и да се използват индивидуални игли от хората, които употребяват венозни наркотици. Най-вече трябва да се преодолее стигмата към това заболяване, която, за съжаление, все още я има.

Първото, което трябва да знаят хората, е, че не може да се заразиш с ХИВ чрез ръкостискане, целувка и ползване на общи прибори. Не трябва да се избягва контактът с такива болни, тъй като не можем да се заразим от тях. Заразяването става само по кръвен и по полов път и няма риск при обикновен контакт с болни от ХИВ. Тези болни не са прокажени и не трябва да бъдат отхвърляни от обществото, защото те са като всички нас – като мен, като вас, като вашите читатели. Трябва да се знае, че в нашите болници кръвта се изследва много строго и нямаме заразени чрез кръвопреливане.

– Битува предубеждението, че най-засегнати са хората с различна сексуална ориентация и наркозависимите. Ако това е така, кои се заразяват повече – от гей обществото или наркозависимите?

– Няма разлика между хомо- и хетеросексуалните. Всички са еднакво застрашени, ако не се ползват предпазни средства, тъй като повечето от болните се заразяват именно по полов път. В самото начало в САЩ се смяташе, че само хомосексуалните мъже се заразяват, което се оказа абсолютно невярно.

– Напредна ли медицината в лечението на СПИН?

– Категорично да и това трябва да се знае. Постигна се истинска революция в това отношение. Допреди 20-ина години ХИВ беше смъртна присъда. Вече има изключително модерни и ефикасни лекарства. В България също разполагаме с най-доброто. Благодарение на новите медикаменти хората могат да живеят съвсем нормално, да създават семейства и деца. С новите лекарства вирусът е потиснат до такава степен, че болните вече не са заразни. Дори вече имаме в Пловдив пет жени с ХИВ, които родиха здрави бебета. Просто трябва да получат навременна помощ и да си пият редовно лекарствата. Те вече не са цяла шепа, както беше началото. Пие се по една таблетка дневно. Трябва да се знае обаче, че се изписват само от университетските болници, които са в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен. Това са центровете за безплатни лекарства.

Пациентите не трябва да се притесняват да търсят помощ, защото остават анонимни. Няма значение къде живее човек, може да му се назначи терапията във всеки от тези центрове. Всеки, който се притеснява, че е имал рисков контакт, подчертавам – полов, или е ползвал вече употребена игла, може да отиде и да си направи безплатно изследване в РЗИ. Там също е анонимно, всеки пациент е записан с код, а не с име. Ако се окаже, че е заразен, отива в който и да е от тези центрове и започва да получава безплатно лекарствата си – без значение дали е здравно осигурен, или не. Просто не трябва да се прекъсва лечението, защото вирусът се събужда. Лекарствата са без странични ефекти.

– Пак покрай ковид, хората може би позабравиха симптомите. Ако може пак да ги повторите!

– Заболяването протича като грип – с висока температура, обща отпадналост, обриви по тялото и гнойна ангина. Ако е имало случаен контакт преди тези симптоми, трябва да се направи тест в РЗИ. И това трябва да се направи в три поредни месеца.

– Последните случаи, които сте имали?

– Всякакви са – и хетеро-, и хомосексуални, и наркозависими.

– Трябва ли чисто битово да разделят вещите си?

– Не. Но ако става въпрос за двама мъже, от които единият е здрав, не трябва да ползват общи прибори за бръснене.

– А когато това се случи в семейство и единият се зарази?

– Просто болният трябва да си признае. Партньорът трябва да си направи изследване, а ако имат малки деца, те също трябва да се тестват. Тогава започват да се лекуват заедно. Ако е имал контакти и с други хора, те също трябва да бъдат предупредени.

Източник: Marica.bg