Силен интерес към новите ваксини срещу актуалните варианти на COVID-19 отчитат в Пловдив. За три седмици от началото на новата имунизационна кампания в страната са поставени 55 000 ваксини, а само в Пловдив те са над 6600.

С началото на есента и падането не температурите се увеличава и броят на заболелите с COVID-19. Все повече специалисти се обединяват около мнението, че вирусът се адаптира да се разпространява точно през този сезон. На този фон се увеличава и броя на хората, които вече се ваксинираха с новата адаптирана ваксина.

От официалния старт на имунизационната кампания на 27 септември до момента само в Пловдивска област над 6600 души вече са се ваксинирали с бустерна доза. Дори днес в дежурния кабинет на МЦ в ДКЦ 1 имаше желаещи да се имунизират. Вижте още в репортажа.

Йордан Стефанов е сред чакащите да си поставят поредната бустерна доза. Казва, че се ваксинира редовно и това го е предпазило от заболяването до момента.

“Не искам да боледувам, не искам да заразя никого, искам да си ходя на работа спокойно, да си водя нормален живот. Не ми отнема нищо, за да го направя. Общо взето около пет минути чакане”, обясни той.

Над половината от ваксинираните до момента пловдивчани са предимно хора в пенсионна възраст. Като най-възрастният е на 98 години.

“Има интерес от страна на родители за ваксинация на деца, дори имаме заявена ваксинация за едно бебе, което ще бъде първото ваксинирано бебе в нашия ваксинационен пункт”, каза д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив.

Епидемиолозите съветват ако са минали повече от 3 месеца от предходната имунизация, да се постави бустер, защото случаите на заразени значително нарастват. Няма проблем едновременно с ваксината за COVID-19, да се постави и тази срещу сезонните щамове на грипа.

“От 10 години си бия грипната ваксина. До сега нямам никой от нас двамата – нито бронхопневмония или ако караме някакъв грип, го караме много леко”, коментира Стойна Менкова.

“Сарс Ков 2 се адаптира да се разпространява през началото на есента, може би така ще остане и много вероятно ваксината срещу ковид да се превърне в сезонна ваксина, както е при грипа”, посочи д-р Христиана Бацелова.

Медиците призовават за лична отговорност – хигиена, носене на маски на закрити места и в градския транспорт, както и да се избягват посещенията на масови събития.

Източник: БНТ