fedya nikolovПо статистическите данни, през 2001 година хипертониците у нас са били само 41%. По наши данни, на база на наши проучвания, които са направени за Пловдив, те са вече 52%. А сега, от последните три години и данните на цялостната кампания в България, обхващаща 10 000 пациента, се оказва, че хипертоници са 74% от всички, които са дошли да си измерят артериалното налягане. Това каза в интервю за “Фокус” проф. Федя Николов, началник на кардиологична клиника в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив и ръководител на I-ва катедра по вътрешни болести в Медицински университет в Пловдив.

“Все пак това са хора, които идват с цел да си проверят кръвното, някои знаят, че са хипертоници, а други искат да разберат дали имат този проблем. Може да се каже, че има и повече хипертоници, което ще качи още този процент, добави специалистът.

“Всяка година, на 17 май отбелязваме Световния ден на хипертонията. Всичко, което се прави и тази година е в синхрон със Световната лига по хипертония, Световната здравна организация, Българската лига по хипертония, университетските клиники, каквато е нашата. Това е една голяма кампания за измерване не само на показатели на хипертонията, но и за фокусиране въобще върху проблема хипертония”, добави проф. Николов.

“Кампанията тази година е най-мащабна за България, провежда се във всичките 28 областни града или 37 локации, и започва още на 7 май, продължава повече от месец, и приключва някъде на 3 юни. За Пловдив събитията са две: едното беше на 17 май пред общината, а другото е в събота. Надяваме се времето да е по-хубаво и повече граждани да могат да посетят пункта за измерване на артериалното налягане, от 10.00 до 16.00 часа”, каза още проф. Николов.

По думите му, в Кардиологична клиника и в УМБАЛ “Св. Георги“ успоредно всяка година се правят профилактични безплатни прегледи, като предварително пациентите са записани. Това върви и в момента, има достатъчно хора, всички ще бъдат прегледани. Винаги има желаещи.

Прави се измерване на артериалното налягане със специален апарат, който отчита и открива предсърдно мъждене, трикратни измервания, кардиограма, сравнително пълно изследване.

Проф. Федя Николов посочи още, че инициативата е започнала преди много години в тяхната клиника, те са пионерите. Сега вече тя изглежда толкова мащабна. Във връзка с научните интереси и посоките на развитие на клиниката този проблем е бил формулиран много отдавна и още през 2010 година започват такива кампании за измерване на артериалното налягане първо в Пловдив, после в Пловдивска област и съседни области. Над 5000 пациенти са обхванати досега и са анализирани като резултати.

Източник: Plovdiv24.bg