Дейност

В Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина се провежда функционална, включително кинезиологична и патокинезиологична диагностика, физикална терапия и комплексна рехабилитация на болни с различни заболявания и травми на централната нервна система (инсулти, черепно-мозъчни и гръбначномозъчни травми, мултиплена склероза, паркинсонова болест), на периферната нервна система, дискова болест, ревматологични (болест на Бехтерев, ревматоиден артрит), дегенеративни и травматични заболявания на опорно-двигателния апарат (включително след ортопедични операции за ендопротезиране на стави), детски (детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит, спинална и мускулна дистрофия, вродени заболявания); вътрешни заболявания (сърдечносъдови, включително след миокарден инфаркт и след кардиохирургична интервенция, дихателни, обменни), и др.

В клиниката наред с традиционните методи са въведени и се използват нови методи за обективна оценка на функционалното състояние: стимулативна електродиагностика, педобарометричен анализ (статичен и динамичен), анализ на пространствено-времевите параметри на походката (скорост, каданс, продължителност на опорна и махова фаза), кинезиологична ЕМГ.

Специалистите от клиниката обслужват пациентите от другите клинични звена на двете бази на УМБАЛ „Свети Георги”. В клиниката се приемат пациенти за болнична рехабилитация по всички клинични пътеки за физиотерапия, както и амбулаторни пациенти срещу заплащане.

Лекарите в клиниката владеят и прилагат и всички високоспециализирани дейности: мануална терапия, лазертерапия, ударно-вълнова терапия, специализирани кинезитерапевтични методики и др.

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина разполага с 37 болнични легла.

Клиниката разполага със съвременно оборудвани с модерна апаратура сектори по електро- и светлолечение, кинезитерапия, термотерапия (включително сауна), водолечение (басейн, вани, тангентор), инхалационно лечение.

От 2008 г., за първи път във физиотерапевтичната практика у нас, в клиничната структура започва да се прилага ударно-вълнова терапия за лечение на хронични тендинопатии (епикондилити, раменен периартрит, плантарен фасциит и шипове на петата, тендинопатия на ахилесовото сухожилие). В резултат на научни разработки на лекари от клиниката се въвежда този метод и за лечение на спастицитет и гонартроза.

Клиниката разполага с нова високотехнологична апаратура за рехабилитация на деца с церебрална парализа и други неврологични заболявания, апарат за роботизирана локомоторна терапия, велотренажор за преодоляване на спастицитета и подобряване на движенията, апарат за електростимулация на базата на обратната връзка, вестибуларна система, роботизирани системи за рехабилитация на горен крайник. Звеното разполага и с нов клас апарат за високоинтензивна ла- зертерапия и апарат за високоинтензивна магнитотерапия.

В клиниката се извършва освен диагностично-лечебна, още консултативна, научноизследователска и преподавателска дейност. В нея се обучават студенти медици, рехабилитатори, общо- практикуващи лекари, специализанти по физикална и рехабилитационна медицина, провеждат се курсове за следдипломно обучение, включително за прилагане на високоспециализирани дейности в медицината.

Началници
Проф. д-р Елена Илиева, дм

Проф. д-р Елена Илиева, дм

Началник-клиника

Завършила специалност „Медицина" в Медицински университет - Пловдив, през 1990 г.

Придобити клинични специалности: „Физиотерапия, курортология и рехабилитация" (1997 г.).

Придобива ОНС „Доктор по медицина" (2000 г.).

През 2004 г. придобива научно звание „Доцент".

През 2013 г. придобива научно звание „Професор".

Допълнителни квалификации: Ударно-вълнова терапия, лазер- терапия, мануална терапия, роботизирана рехабилитация, електродиагностика и електростимулации, кинезитерапевтични методики при деца.

Съосновател на Кохрейн рехабилитация, съпредседател на Комитета по образование към Кохрейн рехабилитация.

Член на: Европейската академия по рехабилитационна медицина; Изпълнителния комитет на Европейското научно дружество по физикална и рехабилитационна медицина (генерален секретар 2007-2015 г.).

Председател на Комитета по ударно-вълнова терапия към Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина.

Национален мениджър към Европейския борд по физикална и рехабилитационна медицина.

Секретар на Комитета по професионална практика на секция по физикална и рехабилитационна медицина към Съюза на европейските медицински специалисти, Комитета по образование към Международното дружество по физикална и рехабилитационна медицина, Управителния съвет на Българската асоциация по физикална медицина и рехабилитация. Национален консултант по физикална и рехабилитационна медицина към Министерството на здравеопазването, понастоящем член на експертен съвет.

Председател на Държавната изпитна комисия за придобиване на специалност по физикална и рехабилитационна медицина.

Рени Вълчева

Рени Вълчева

Старша медицинска сестра

Завършила специалност „Здравни грижи" в Медицински университет - Пловдив, през 2015 г.

Екип

Д-р Евгения Начевска

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


Д-р Мария Гонкова

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


Д-р Анна Ангелова

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


Д-р Илиана Тодорова

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


 Д-р Деница Славова

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


Д-р Александра Илиева

Придобити клинични специалности: “Физикална и рехабилитационна медицина”.


Д-р Фани Ковачева

Лекар-специализант


Д-р Дебора Павлова

Лекар-специализант


Д-р Стою Марински

Лекар-специализант


Д-р Даниела Александрова

Лекар-специлизант


Д-р Теодора Стефанова

Лекар

Услуги

Вижте списък с услугите които предлагаме и ценоразписа към тях.

История

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина е създадено през 1952 г. от проф. Светлана Бойкикева. През февруари 1998 г. Отделението по физикална и рехабилитационна медицина, без легла, се преобразува в Клиника по физикална и рехабилитационна медицина със стационарна база с легла за провеждане на болнична рехабилитация на пациенти със заболявания и травми на опорно-двигателния апарат и нервната система, както и за кардиологична рехабилитация. През 2008 г. към клиниката е разкрит уникален за Южна България детски сектор за болнична рехабилитация на деца с детска церебрална парализа, родова травма на раменния сплит и други заболявания.

Последователно през годините ръководители са били проф. д-р Светлана Бойкикева, дмн; проф. д-р Стоян Йонков, дмн; доц. д-р Ивайло Пашев, дм; доц. д-р Марин Маринкев, дм. От 2006 г. началник на клиниката е проф. д-р Елена Илиева, дм.

Контакти и местоположение

Клиниката по Физикална и рехабилитационна медицина е ситуирана в двете бази на УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД:

– База I на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, бул. „Васил Априлов“ №15а – структура по физикална терапия и рехабилитация с детски сектор за рехабилитация на деца с детска церебрална парализа (ДЦП) и други неврологични заболявания и кабинет по рефлексотерапия;

– База II на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, ет. 1 на бул. Пещерско шосе“ №66 – структура с леглова база за провеждане на болнична рехабилитация при различни заболявания .

Началник клиника: 032/602 972; 032/602 422;

Канцелария: 032/602 784;

Лекарски кабинети: 032/602 565; 032/602 784; 032/602 916;

За записване на пациенти: 032/602 783 и 032/602 385.

e-mail: unihosp@unihosp.com

Новини

УМБАЛ „Свети Георги“ бе отличена с награда „Болница на годината“ по време на деветото издание на международния форум BALKAN MEDICAL AWARDS 2024. Престижният конкурс е част от международната платформа Global...
39-годишен турист от Русе е транспортиран днес с медицински хеликоптер до УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, след падане при преход в Стара планина. Инцидентът е станал вчера около 17.40 часа,...
Представители на Студентски съвет на Медицински университет – Пловдив дариха днес висок клас апаратура на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. С помощта на иновативния безжичен ехограф с...