– Доц. Калева, децата се оказаха не толкова застрашени от новия вирус и все пак някои от малчуганите не се разминаха с инфекцията. Според Вашите наблюдения ковид остави ли поражения сред преболедувалите деца?

– Разбира се, че ковид остави поражения сред децата. Ние чухме за това нещо още през април миналата година. В Ню Йорк по това време са били регистрирани първите случаи на нещо, което страшно много прилича на синдрома на Кавасаки. Тогава те са били по 50 на ден. Това е една болест, която май само педиатрите я знаят. Тя засяга основните съдове на сърцето. Изведнъж това заболяване с неизвестен причинител започна страшно много да зачестява при деца, прекарали КОВИД-19. След това разбрахме, че не е истински Кавасаки. Макар и рядко, това състояние се появява само при децата и е едно изключително тежко заболяване. Заради него малките пациенти лежат при нас в Детска клиника с месеци и са на ръба. За радост, не сме загубили дете. Така че мит е, че децата не боледуват тежко. Ние прекалено малко знаем все още за КОВИД-19. Аз също ще препоръчам на моята дъщеря да ваксинира сина си

– Диабетиците са една от най-рисковите групи, когато говорим за ковид. Какво е протичането на инфекцията при децата, страдащи от захарна болест?

– Ние много чуваме за комбинацията между захарен диабет и КОВИД-19 и за много високата смъртност сред диабетно болните, които вторично са се разболели от коронавирус. Това обаче касае основно пациентите с диабет тип 2, при които диабетът се съчетава с високостепенно затлъстяване, с ранно сърдечносъдово засягане, с артериална хипертония. Затова децата с диабет тип 1 не би трябвало да боледуват по-често от ковид. Като лекари нямаме и впечатление сред тях да има по-тежко протичане.
Трябваше да гласуваме за това кои деца да бъдат спрени от училище и да бъдат на виртуално обучение, когато другите деца бяха на свободно обучение. Това беше една кампания от началото на миналата учебна година преди новата вълна през месец ноември. Тогава всички детски ендокринолози в един глас казахме, че няма индикации диабетно болните деца да бъдат отделяни от здравите деца. Когато става въпрос за диабет тип 2 при децата, което зачести напоследък, предвид епидемията от затлъстяване, вече става по-различно. Но за тях профилактиката на високостепенното затлъстяване е най-добрата. Лечението срещу ковид с кортикостероиди отключи при много хора стероиден диабет

– Затварянето донесе много стрес на всички ни, а ендокринната система е много чувствителна на тревога. Какво е съотношението между пораженията от ковид и тези от затварянето?

– Мисля, че това със стреса от затварянето малко се преиграва. Много са малко заболяванията, при които стресът има наистина отключваща роля. Ако трябва да се стесня в кръга на ендокринните заболявания, има едно такова -базедова болест. Диабетът е автоимунно заболяване и погрешно се свързва със стреса. За да се развие диабет, се иска една концентрация от множество гени. Т.нар. стрес, който обикновено е една вирусна инфекция, е клечката кибрит, която запалва предварително подготвената клада от гени.

– Наложи се децата да учат от вкъщи, без да се срещат с приятелчетата си и без да се движат. Това как се отрази на здравето им?

– Най-вече доведе до прогресия на предварително съществуващото затлъстяване, защото какво да прави човек вкъщи, когато е затворен, освен да хапва денонощно, седейки до компютъра. Няма и никаква двигателна активност. Вероятно очните проблеми зачестиха, защото не знаем късните последствия от прекарваните 16 часа на денонощие пред компютъра как ще се отразят.
Има и още нещо много важно, което финансите ни ограничават да го докажем със сигурност. Ако бях млад лекар, сигурно щях да тръгна да търся тема, свързана с новопоявилия се дефицит на витамин D. Но при всички деца, на които родителите са платили изследване на този витамин (струва няколко десетки лева), резултатите са много ниски. Това мисля, че е една нова пандемия, която неминуемо ще покаже рогата си в следващите години, защото единствените профилактирани с витамин D са бебетата. Но бързо растящите деца, децата в пубертета, всички ние, които сме във възраст, в която остеопорозата е на прага, тази година и половина на пандемия и затвореността на карантината доведе до много тежък дефицит на витамин D. И ако при малките деца това е болестта рахит, то във всяка следваща възраст остеопорозата просто се задълбочава. Без да имам фактите, защото знаем, че XXI век е медицина на доказателствата, не мога да го докажа това нещо. Не сме започнали да правим епидемиологично проучване за него. Скъпо е да го докажем, но аз го виждам ежедневно. Така че и това е едно сериозно последствие от пандемията. Разбира се, дефицитът на витамин D не е свързан само с костите. Той има отношение върху имунната система.

– Вирусът отключи проблеми с почти всички функционални системи. Много хора напълняха вследствие на инфекцията. Това случи ли се при децата?

– Нямам толкова много наблюдения върху деца, прекарали тежко вируса, за да кажа, че резултат от ковид инфекцията е затлъстяването им. Но при възрастните хора знам защо се получава. При тези от тях, които бяха в болници, в задължителната схема на лечение на тежката КОВИД-19 инфекция с белодробно засягане влизаше и кортикостероидното лечение във високи дози и за продължително време. Разбира се, че това катализира апетита и човек, като е болен, не мисли за диета. Когато ти се яде ​- ядеш. Така че имаше едно затлъстяване, но и много хора отключиха и стероиден диабет. Това е диабет, който е провокиран от продължителното високо дозиране при лечението с кортикостероидни препарати. Те затова така се и наричат -глюкокортикостероиди, защото въздействат негативно върху въглехидратната обмяна.
Добрата новина е, че при по-голяма част от хората стероидният диабет се оказа обратим, но следвайки истинско лечение – и с инсулин, и с перорални средства за лечение, и разбира се, диета, която вече остава до живот. Отключването на диабет под въздействието на глюкокортикостероидите е изстрел покрай ухото. Той напомня, че нещо с твоята въглехидратна обмяна не е наред. Мит е, че децата не боледуват тежко от коронавирусна инфекция

– Вече ваксините са разрешени за деца над 12 години, но много родители се притесняват от нежеланите реакции. Какво можем да очакваме от и РНК ваксините, когато се прилагат върху подрастващ организъм?

– Всички родители се тревожат. То е биологично въведено ​- имаме деца ​-тревожим се, нямаме деца – не се тревожим. Това, че се тревожим, не означава, че трябва да лишим децата си от здраве, сигурност и може би живот. Ние се тревожим, че едно дете, като проходи, може би ще падне. Оставяме ли го цял живот в проходилката? Не, ние го пускаме да проходи. Така че край нямат родителските тревоги. Аз, разбира се, не мога да кажа на всички да направят нещо, но ги съветвам да погледнат какво правят лекарите със собствените си близки и деца. Аз също ще препоръчам на моята дъщеря да ваксинира сина си. Ваксините не влияят на хормоналния баланс и категорично няма заложени чипове и не са създадени, за да загинем след 2 години. Ние четем тези „теории“, за да знаем как да им опонираме.

Доц. Нарц​ис Калева-Ходжева завършва Медицинския университет в Пловдив през 1980 г. Своите специалности “Детски болести” и “Детска ендокринология и болести на обмяната” придобива през 1986 г. и 1996 г. Има редица участия в международни конгреси по педиатрия и детска ендокринология в Германия, Великобритания, Италия, Испания, Франция, Финландия, Австрия, Португалия, Швеция, Холандия, Турция, САЩ, Канада, Дубай. Член е на Комисията по етика в Българската педиатрична асоциация.

Източник: Marica.bg