dots. stefan popov“Високи нива на тревожност, безсъние, депресивни симптоми“ – това са симптоми, които вече се наблюдават при българските медици, които работят в структурите за лечение на COVID-19. Tова сподели в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив доц. Стефан Попов, началник на Клиниката по психиатрия и медицинска психология на УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив. По думите му, на проблема не се обръща достатъчно внимание, а той е много сериозен, тъй като те всеки ден се срещат със смъртта не от сега.

„Ковид-пандемията се оказа онази капка, която прелива чашата. Така че вероятно в скоро време ще видим това, което наричаме бърнаут с много тежки последствия – с груби нарушения в емоционалната сфера, с апатия, с липса на всякакъв интерес към работа и оттам вече значим спад в професионално и социално функциониране“ – псочи доц. Попов.

За да предпазим медиците, трябва да се намалят стресогенните им фактори или наплива на пациенти към структурите, които лекуват коронавирус. А това, според него, може да се постигне: „…когато нашето население се ваксинира масово. Това трябва да бъде основната задача оттук нататък“.

Доц. Попов обяви, че при пациентите също се натрупва дистрес. „Това, че страхът нарастна, роди още една нова фобия към многото фобии, ковид-фобия, която ще играе доста голяма роля. Тя ще води до силно снижение на социалните контакти между хората, което вече го виждаме, поради страха“.

По-нататък погледнато, доц. Попов очерта възможността този личностов дистрес да премине в телесни симптоми, като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето или много други. А още по-нататък „може да се стигне до посттравматичен стрес, като при хора, които са преживели концентрационни лагери, войни, плен и т.н“ – посочи той.

Пътят да се противостои той отново заяви, че е ваксинирането. „И второ нещо – да се търси по-често консултация, например с психиатър“.

Източник: БНР