Грижата за общественото здраве, специалистите по здравни грижи и лечебните заведения са от ключово значение за всяка страна. Големината на болницата нито определя възможностите за лечение на пациента, нито гарантира пълноценни грижи и успешно повлияване на заболяването, но обикновено в по-големите болници е налична по-добра апаратура и работят по-опитни специалисти, което със сигурност е от значение.

Пожелавайки ви никога да не прекрачвате прага на болниците, днес ви питаме знаете ли коя е най-голямата болница в България. Изненадващо тя се намира не в столицата ни, както повечето от запитаните отговориха, и не е Пирогов, която всъщност се нарежда едва на четвърто място по големина. Вижте коя е най-голямата болница в България и научете повече за историята.

Вторият по големина град в България и най-старият град в Европа – древният Пловдив е дом на най-голямата болница в България от всички над 330 лечебни заведения за лежащо болни у нас. Създадена като лазарет след Освобождението заради нуждата от лечение на тежко ранените бойци за свобода, университетската многопрофилна болница „Свети Георги“ е най-голямата болница в България.

Огромната болница, която днес се състои от две бази с внушителен сграден фонд и чиято разгъната застроена площ днес е около 150 000 кв.м., а броят легла над 1500, в онези първи години е приютявала едва 30 легла в 3 бараки. Първоначално създадената болница, ако изобщо можем да я наречем така в годините след 1878-ма, се намирала в района на Джендем тепе.

Необходимост от болници и лечение на пострадалите по време на войните имало във всички български градове, задача, с която се заема създаденото благотворително дружество „Свети Пантелеймон“, което става приемник и поема грижите за най-голямата болница днес през 1879-та година. Строежът на сграда до барачките започва през 1882 година, но тя е била далеч по-скромна от размера на сградите днес – едва два етажа, в които към 1888 година се помещавали 100-тина легла. Постепенно болницата се разраства и днес е позната като най-голямата болница в България, чието първо име – Пловдивска първостепенна болница, е заменено на „Свети Георги“ през 2000 година.

Най-голямата болница в България е дом на първото висше учебно заведение в Пловдив – това по медицина. Така в болницата през 1945 година започва обучение на медици. Създаденото висше учебно заведение бързо се разраства и развива заедно с размера на болницата, броят легла и лекари, заети в нея. Особен подем най-голямата болница в България бележи след 2000-та година, когато не само е сменено името и, но в рамките на няколко години се разкриват различни отделения, част от които към момента са функционирали само в столицата като Клиника по кардиохирургия.

Най-голямата болница в България е пионер не само по отношение на разкрития медицински университет. Към нея се създава първото ДКЦ към болница у нас, първото за страната ни Отделение по еднодневна, висцерална и миниинвазивна хирургия, както и първият за България интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми, разкрит в УМБАЛ „Свети Георги“ през недалечната 2011 година. Ясно е, че най-голямата болница в България не е голяма само по размер, но и като база, апаратура, специалисти и възможности за лечение.

Източник: actualno.com