Датата 15-ти февруари свързваме с Международния ден в подкрепа на децата, болни от рак. Идеята е на този ден да се разпространи убеждението, че всяко онкоболно дете заслужава възможно най-добратат медицинска и психологическа грижа.

“Злокачествените заболявания при децата са множество и много различни от тези – при възрастните.  Всяко едно от тях принадлежи към групата на редките болести. Годишно от тях заболяват между 150 и 200 деца. Това са заболявания, за които се мисли по-рязко , затова насочеността по тази тема е много важна, защото понякога се стига до по-късно поставяне на диагнозата.  Най-честото от тези заболявания – острата лимфоплазна левкемия е лечимо в много висок процент от случаите в наши дни – 80,90% от децата могат да бъдат излекувани още с лечение на първа линия и да забравят, че са били болни от злокачествено заболяване.” Това заяви проф. д-р  Мария Спасова – началник на Звено по детска онкохематология към клиниката по педиатрия в УМБАЛ “Св.Георги”.

По думите й между  поставената диагноза в никакъв случай не е равна на обреченост. Засегнатите деца могат да имат внуци от това дете с цената на продължително и сложно за цялото семейство лечение.

Проф. Спасова уточни, че лечението в България следва международни и европейски протоколи. Методите на лечение са различни, в зависимост от диагнозата – дали става въпрос за болест на кръвта – левкемия, или солидни злокачествени тумори..

“При левкемия единственото лечение е химиотерапия, като се следват утвърдени протоколи в трите центъра в страната – София, Пловдив, Варна.

При солидни тумори лечението е комплексно и това прави сложността на лечение по-висока, защото трябва различни екипи във времето да се намерят в лечението на децата и те да бъдат координирани.”

Семействата не са обременени с доставянето на  лекарства, защото има утвърдени механизми дори за нерегистрираните. Те се заплащат от НЗОК, а единственото, което се изисква от семейството, е да подаде допълнително документи за доставянето им. Съществува и механизъм, по който се предоставят и скъпоструващи и иновативни терапии, когато тяхната ефективност и безопасност са  доказани с научни данни.

“Така че  утвърдени механизми в страната има, независимо от липсите и тези механизми работят добре”.

Една от основните причини пациентите да изберат лечение извън страната, е недобрата информираност за възможностите за лечение в България и съществуващото недоверие към здравната система, което невинаги е оправдано. В случаите на необходимост, когато медицински се налага и би било по-добре нещо да бъде направено в чужбина, самите ние инициираме подаване на документи към НЗОК. Тогава лечението също се заплаща с публични средства.”

Чуйте интервюто в звуковия файл:

Източник: БНР – Пловдив