tsochev

С официална церемония в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив беше отбелязана 50-годишнината от създаването на Отделението по диализно лечение.
Началото е добавено на 29 април през 1974 г., когато е настъпила първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, извършена е от д-р Варткес Озанян и продължава цели 10 часа.

За половин век хемодиализното отделение се превръща във водещо звено за цяла Южна България. В него днес се поема и лекува най-тежките случаи и се поддържа 24-часова спешност. Отделението се ръководи от д-р Георги Цочев и екип от професионалисти.

Изминалият брой на пациентите с остра и хронична бъбречна недостатъчност достигна близо 19 души.

Над 560 пациенти от цяла Южна България преминават годишно през Отделението по диализно лечение. От следващата година се очаква то да премине в нова база, заедно с Клиниката по нефрология, като инвестицията там е около 9 милиона лева. На тържествената церемония днес изпълнителният директор на УМБАЛ “Св. Георги” проф. Карен Джамбазов заяви, че се надява новата обстановка да доведе до по-добрите условия за персонала и пациентите на Отделението по диализно лечение.

В новата база отделението ще бъде разположено на тройно по-голяма площ, ще се увеличи капацитетът и комуникацията с Клиниката по нефрология. При 26 работни поста в момента, в новата база ще се разполага с 30-32 поста, което ще позволи да се поемат още пациенти.

На церемонията беше излъчен кратък документален филм, в който историята на отделението е представен от емблематични лекари през годините, както и от пациентите. Плакети за работата си през годините в отделението бяха връчени на бившите началници на отделението д-р Панчо Ставрев и д-р Етел Капон.

На юбилейния празник присъстваше и областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев.

Чуйте цяло интервю тук!

Източник: БНР – Пловдив