За първи път в България се провежда лечение с кибернож. Високотехнологичната процедура е насочена към лечение на пациенти с тумори.

“Киберножът е линеен ускорител за роботизирана стереотактична радиохирургия. Клиниката по лъчелечение притежава този линеен ускорител от 2016 година като в течение на времето продължи подготовката на персонала, за да се стигне до възможности за провеждане на лъчелечение на тумори в подвижни органи като бял дроб, черен дроб, панкреас и простата”, обясни началникът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив д-р Мария Влайкова в “България сутрин”.

Тя добави, че разликата между киберножа и другите линейни ускорители е в това, че той е роботизирана машина, освен това се създава възможност за реализиране на много високи дози, като туморът получава цялата доза, а околната здрава тъкан се щади максимално и това дава възможност за запазване на околната тъкан или на критичните органи, които се намират наблизо.

“Решение на лъчетерапевтите е кой може и кой не може да се подложи на лечение с кибернож. Има определени условия свързани с големината на тумора, в какъв стадий е пациентът и какво е общото му състояние. Лечението в УМБАЛ “Свети Георги” е по клинична пътека и е финансирано изцяло от Здравната каса. Пациентът нищо не усеща по време на процедурата. Киберножът в УМБАЛ “Свети Георги” е единствен в страната”, каза д-р Влайкова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът изтъкна, че колкото по-рано се хване едно онкологично заболяване, ефектът от лечението е по-добър. Тя подчерта, че не бива да се чака заболяването да се разпространи и да обхване цялото тяло.

Източник: Bulgaria ON AIR