При спазване на всички противоепидемични мерки бе осветен параклисът „Свети Мина“ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“. Освещаването извърши Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На светата служба присъства и инж. Анести Тимчев, зам.-кмет „Екология и здравеопазване“ в Община Пловдив.

umbal svgeorgi osveshtavane na paraklis 12 11 2021 01Параклисът е изграден на територията на клиниката на 12-и етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“. Той стана реалност благодарение на неоценимата помощ, вкл. и финансова, от страна на Пловдивската митрополия и на лични дарения от граждани, фирми и персонала на клиниката, разказа при освещаването началникът на клиниката проф. д-р Федя Николов.

Свети Мина е бил воин в Египет, но силно вярващ и дръзновено защитил вярата си, припомни житието на светеца Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. „Малък по размери, но много голям по значение е този храм, който днес се изпълни с божествения дух. Той е бърза помощ за страдащите от сърдечни заболявания. Като кардиолози вие знаете несъмнено какво голямо значение несъмнено за човешкия организъм има сърцето. Храмът е в центъра на селото, града, държава и това сърце тупти с импулсите на божествената енергия, на силата на божията благодат, затова именно тук, където вие сте успели в лекарското изкуство, съзнавате че всъщност вашият успех е Божия дарба и Божия благодат и че Светият дух ръководи ръцете ви, че в крайна сметка лекар на лекарите е Господ Исус Христос”, с тези думи се обърна към присъстващите медици и гости Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай. И допълни:

„Благородно е вашето божествено призвание – на всички медици, и, ако някой не го е разбрал, особено във времената на пандемия всички го осмислиха и осъзнаха – че сте достойни да ви се поклоним, да ви благодарим, да ви оценим високо, защото освен подвиг вашето служение е и нещо божествено. Уверявам ви, че ние се молим за вас, уверявам ви, че ние призоваваме Свети Мина никога да не отстъпва от това място, от тази болница и от вас самите!”

Митрополит Николай благослови храма и медиците: „Призовавам божията благодат и божията помощ над всички вас – за здраве, благоденствие и душевно спасение! Бъдете здрави, да ви даде Господ сила и благословен успех да осъществявавате успешно божествено призвание – да лекувате хората, да им давате надежда, да ги дарявате с любов, да служите достойно на Бога, защото да служиш на ближния, на човеците, означава да служиш на Бога. Честит празник! Небесната закрила на Светия Великомъченик мина да бъде с всички вас сега и вовеки амин!”

umbal svgeorgi osveshtavane na paraklis 12 11 2021 02„В трудните времена, в които живеем, много често забравяме християнските ценности. Когато имаме двоумение, добре е да се връщаме към тях, да се опитваме да бъдем на мястото на другия, когато отсъждаме, да спазваме християнски морал, който е зададен за нас”. Така се обърна към присъстващите изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов. Той припомни, че в настоящето в почти всяка клиника има по един подобен параклис. „Когато човек има трудни моменти – а ние лекарите и медицинските работници имаме моменти, в които също сме безсилни, има потребност да се обърне към Господ Бог и да получи увереност. И получаваме понякога това, което не сме очаквали, което науката не може да предскаже. Ето защо идеята за този параклис е страхотна. Ние трябва да лекуваме не само едната част – организма, ние трябва да лекуваме и душата на пациента, а понякога и самият той има необходимост да получи от Бог увереност за своето здраве и бъдеще. Това е едно от най-хубавите неща, които може да се случат – да вървим ръка за ръка с вярата и с нашите познания”, каза още проф. Джамбазов и благодари за безрезервната подкрепа, съвети и помощ, оказвани непрекъснато от Пловдивска митрополия в лицето на Митрополит Николай.

Началникът на Клиниката по кардиология проф. д-р Федя Николов също изказа своите благодарности – към ръководството на лечебното заведение за възможността да се обособи място за параклиса и към Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай за духовната и финансовата помощ при създаването на храма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Принтирайте