„Преди години хората се налагаше да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само една таблетка. Това е цялото лечение за ХИВ. Гарантира ти, че ще си имаш деца и че няма да заразиш някого, при положение, че пациентът приема редовно предписаната терапия“, съобщи началникът на Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив доц. д-р Иван Балтаджиев по повод Световния ден за борба със СПИН.

Пациентите се изследват и лекуват в пълна анонимност, имената им са заместени от кодове.

Преди години заразените с ХИВ са били основно млади хора, тъй като не било измислено лечение. Когато един млад човек се зарази, нямало е с какво да бъде лекуван, докато в днешно време поради революция в терапията, хората живеят до много късна възраст с ХИВ. Доц. Балтаджиев твърди, че тези хора, благодарение на терапията, не се различават по нищо друго от останалите хора. Те водят нормален начин на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и човекът не е заразен.

Жените, които са заразени с ХИВ и приемат лекарствата си редовно са отрицателни и раждат бебета, които също не носят заразата. “Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година. Преди 20- 30 години хората са умирали млади”, казва доц. Балтаджиев, но заради това, че вече има лекарство, възрастта завишена.

Лечението за ХИВ е скъпо, но се поема изцяло от Министерството на здравеопазването. Няма никакво значение здравноосигурителният статус на пациента, независимо дали е осигурен или не е осигурен, не плаща абсолютно нищо. Лекарствата се приемат от пациентите и ХИВ се лекува единствено в университетските болници. Такива има само в Пловдив, София, Стара Загора, Варна и Плевен, като всеки пациентът сам избира в кой център и град да се лекува.

Доц .Балтаджиев обяснява, че съвременните медикаменти дават години пълноценен живот до късна възраст.

Преди ролята на лекаря беше как да спаси пациента да не умре, в днешно време проблемът е да се лекуват придружаващи болести на заразените от СПИН – високо кръвно, диабет, бъбреци, ставни болки. Фокусът се измести да се лекуват възрастовите традиционни болести.

Ваксина срещу СПИН все още няма одобрена, въпреки че Европа и САЩ работят от години в тази насока.

Специалистът разказва, че болестта СПИН е описана 1981 година сред млади мъже хомосексуални в САЩ. А самият вирус е изолиран две години по-късно през 1983 година от два паралелни екипа- проф. Монтание във Франция и проф. Гало в САЩ. Двамата едновременно откриват вируса. Дълги години ХИВ е била смъртна присъда, без лечение. Първите лекарства срещу ХИВ са измислени преди 30 години.

Заразяването с ХИВ става само по два начина – по полов и кръвен път. От СПИН не може да се заразите с прегръдка, с целувка, с ръкостискане, с контакт. Пациентите с ХИВ не са прокажени. Те нямат видими белези, че са болни, обяснява специалистът.

Доц. Балтаджиев първо подчертава разликата между ХИВ и СПИН. ХИВ е Human Immunodeficiency Viruses – Човешки имунодефицитен вирус, който атакува имунната система и пациентът лесно може да се зарази с така наречените опортюнистични инфекции, като менингит, пневмония, туберкулоза. Когато тези инфекции, успоредно с ХИВ, застигнат пациента, говорим вече за Синдромът на придобитата имунна недостатъчност – СПИН.

В Клиниката са попадали много тежки случаи, затова съветът на доц. Балтаджиев е честите профилактични прегледи.

Превенцията е основна за предпазване от ХИВ. Винаги трябва да се прави протектиран секс и хората употребяващи инжекционни наркотици – да ползват индивидуални игли.

=ЦИФРИ И ФАКТИ=
Над 320 са регистрираните случаи на ХИВ позитивни в Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив. Има кабинет за ХИВ, пациентът идва веднъж в месеца, всеки месец, взима си рецептата, получава си лекарствата от болничната аптека, и си ги пие вкъщи. Това гарантира един напълно нормален начин на живот. В РЗИ Пловдив има Кабинет за безплатно и анонимно изследване за ХИВ. Всеки, който има съмнение е хубаво поне веднъж или два пъти в годината да се изследва.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Принтирайте