umbal sveti georgi prof. d r chavdar stefanovНачалникът на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ “Свети Георги” – проф. Чавдар Стефанов в интервю за програма “Ден след ден” прогнозира, че ситуацията с разпространението на ковид в следващите дни ще се усложнява.

Той съобщи, че в КАИЛ се лекуват 19 пациенти и все още има няколко свободни легла, но натискът се увеличава.
“Очакваме през следващите дни и седмици да бъде още по-голям. Лично за нашата клиника този натиск продължава вече година и половина. Наистина целият екип на клиниката на практика е на пределите на силите си. Правим всичко възможно да помагаме, но за съжаление не срещаме подобно желание в нормалните и обикновените хора, които биха могли да направят нещо минимално, за да помогнат това нещо да престане, а това е да се ваксинират, каза проф. Стефанов.

Според него в Пловдив и областта създадената организация от Областния кризисен щаб е добра.
Има сайт, където в реално време се следи къде има свободни места за интензивно болни, за терапевтично болни и нещата към момента са под контрол.

“Всичко е на ръба обаче. Това което се случва в цяла България, няма как да не случи и в Пловдив. И тогава за съжаление, тогава ние ще бъдем поставени пред дилемата да решаваме кой да живее и кой да умре. А това е най-неприятния избор, пред който може да бъде изправен един лекар”, добави професорът.

Според него българският гражданин имаше дълго време възможност да избира дали да се ваксинира или не, което на практика означава дали да се разболее или да не се разболее.

” В болшинството от случаите той избра да се разболее. Така че не виждам какво недоволство може да има в българските граждани. Трябваше да бъдем наясно, че това ще се случи в тази ситуация, допълни лекарят.

По думите му причината да се разболяват и ваксинирани хора е особеност на вируса. Самата ваксина създава имунитет. Но този имунитет няма как да покрие напълно вируса в неговото развитие. За разлика от самото заболяване този имунитет е достатъчно добър да направи така, че заболяването да протече сравнително леко, обясни проф. Стефанов.

“Досега сме имали само един случаи на починал пациент, който беше ваксиниран, но за който е открито, че няма създаден имунитет – нито антитяло имунитет, нито клетъчен и точно преди да си направи бустерна зона почина. За съжаление беше и колега. На практика тези, които се разболяват тежко и умират са неваксинирани, допълни началникът на КАИЛ.

Според него, за съжаление, нежеланието на хората да се ваксинират е признак на ниска култура и припомни, че и СЗО определи българите с ниска здравна култура

Проф. Стефанов е категоричен, че ваксинирани или не – ние трябва да ходим с маски и да се пазим.

Цялото интервю може да чуете в звуков файл.

Източник: БНР