Целогеномното секвениране е най-съвременният и точен метод за определяне на варианта на COVID-19, това заяви вирусологът от Медицинския университет доц. д-р Мария Атанасова  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Тя е ръководител на Ковид лабораторията към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

„В Центъра по заразни и паразитни болести е организирано секвениране на проби от цялата страна. Целогеномното секвениране е единственият метод, който може да определи кой е вариантът на щама“, каза доц. Атанасова.

Над 100 проби, взети от началото на 2021 година, направени в Центъра по заразни и паразитни болести от тези изпратени от Пловдив показват, че 33 от тях са от британския щам на COVID- 19, наричан още „алфа“ вариант.

Д-р Атанасова обясни още, че според проучване, индийският вид на заразата – Делта вариантът, засечен още в края на миналата година, се открива най-често при по-млади хора.

„Около 32% от пациентите, боледували от Делта варианта са под 30 години. А докладваните симптоми са главоболие, възпалено гърло и хрема, но тежестта на заболяването остава същата“, каза вирусологът.

Тя допълни, че ваксините на AstraZeneca и Pfizer неутрализират в много висок процент и този вирус, при поставени две дози. Ваксината на Pfizer защитава 96% от Делта щама, а AstraZeneca-92%, според проучване направено в Англия.

Според вирусологът, покачване на заболеваемостта с Делта варианта можем да очакваме още това лято, ако темповете на ваксиниране не се засилят.

„Ако в обществото имаме над 70% ваксинирани и преболедували, то тогава можем да очакваме затихване на пандемията.“ заключи д-р Атанасова.

Източник: Радио Пловдив