dots. d r madzhid kadim

Ракът остава едно от най-плашещите и тежки заболявания на нашето време. За появата му влияят различни фактори, които няма как да избегнем в ежедневието си – замърсяването на въздуха, хранителната промишленост, радиацията, сигналите, излъчвани от мобилните телефони. Излиза, че развитието на индустрията е нож с две остриета – изключително улеснява ежедневието ни, но и вреди на здравето ни. То обаче не може и не бива да бъде спирано. Затова, за да бъде хванато навреме едно онкологично заболяване, е от изключителна важност редовното ходене на профилактични прегледи.

Раковите заболявания в урологията са се увеличили драстично през последните 30 години и се превръщат в истински бич за мъжете на средна възраст. Докато в миналото е било прецедент в болниците да постъпи пациент с карцином, то сега туморите на бъбрека, пикочния мехур и простатата са почти ежедневие за специалистите. В повечето случаи заболяването протича безсимптомно или оплакванията на пациентите са характерните за доброкачествената простатна хиперплазия – смущенията в уринирането.

„Бъбречният карцином при 50% от пациентите няма никаква симптоматика и често се открива при профилактичен преглед за друго заболяване, когато се направи ехография или скенер. Има и случаи, при които хората развиват усложнения от тумора и едва след това разбират за болестта. Например пациент с рак на простатата проявява разсейки в костите, които при най-малкия удар предизвикват фрактура и разбира за проблема заради симптоматиката на метастазите, но не и на основното заболяване. Ако разсейките са в белия дроб пък, симптомите са типичните за пневмония“, обяснява доц. д-р Маджид Кадим от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, което е едно от лечебните заведения с традиции в лечението на урологични заболявания.

За да бъде хванат карциномът навреме, медикът съветва мъжете над 50-годишна възраст задължително веднъж годишно да изследват туморния маркер на простатата си, както и българите редовно да минават на профилактичен ехографски преглед и да си правят стандартни изследвания като кръвна картина. За съжаление, коварното заболяване не подбира и засяга дори и деца. Такъв е и случаят на 6-годишно дете с карцином на пикочния мехур, което преди няколко години постъпва за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“. „В света млади мъже, които са фамилно обременени от риск да развият рак на простата, решават да бъдат оперирани и да я премахнат превантивно. Статистиката показва, че ако се прави при рисков контингент, те успяват да водят нормален живот без емоционалния стрес, че могат да заболеят“, каза д-р Маджид Кадим.

Докато част от факторите за поява на онкологични заболявания не могат да бъдат избегнати, то има и такива, върху които можем да влияем – намаляне на тютюнопушенето и алкохола и прием на повече течности, защото една от основните причини за рак на бъбреците е обезводняването на организма.

На фона на увеличаващите се ракови заболявания у нас намаляват оплакванията от цистит и камъни в бъбреците. Циститите се обострят при студено време, затова през зимата трябва да бъдем особено внимателни. Практиката през последните години показвала, че варикоцеле – разширени вени на левия тестис все по-често се откривала в зряла възраст – на около 40 години, когато вече нищо не може да се направи. Причината е, че младите мъже нямат навика да ходят на профилактични прегледи. При децата и младите пациенти е характерно още и завъртането на тестиса. Това състояние трябва да бъде оперирано до 6 часа, обяснява д-р Маджид Кадим от УМБАЛ „Св. Георги“.

Освен липсата на симптоматика при някои урологични заболявания, през последните 2 години съществена роля за увеличаването на спешните случаи играе и пандемията от COVID-19. Уплашени да не се заразят с инфекцията, хората, вместо да търсят своевременно помощ, чакали ножът да опре до кокала. Така екипът на доц. Д-р Маджид Кадим и колегите му уролози от УМБАЛ „Св. Георги“ средно на ден правят между 10 и 13 операции. „Има много пациенти, които са имали кръв в урината, което е един от най-сериозните симптоми за туморен процес в пикочоотделителната система, но понеже кървенето не е постоянно, те се успокояват, когато спре, и отлагат посещението при лекар с половин година или дори цяла. Тогава вече положението е доста по-сложно. Не са редки случаите и на отложени при доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза, бъбречнокаменна болест, които заради забавянето се обострят“, обяснява д-р Маджид Кадим.

Именно заради отлагането на прегледа и навременното лечение от началото на пандемията до момента делът на спешните случаи значително е нараснал за сметка на плановите операции. „В пандемията не сме спирали да лекуваме и оперираме пациенти с онкологични заболявания. При спешните случаи дори да имаме пациент с ковид, пак го поемаме. Просто го изолираме от останалите пациенти“, коментира д-р Маджид Кадим.

Симптомите на урологичните заболявания в най-общия смисъл са лесни за разпознаване. Наличието на кръв е характерно за проблеми в покочоотделителната система, болката по време на бъбречна криза, при възпалителни процеси на долните пикочни пътища, цистит, при възпаление на тестисите при мъжете. Към тях могат да се проявят и някои неспецифични симптоми като загуба на телесна маса, безапетитие, лесна уморяемост.

Пандемията от COVID-19 постави на преден план и още един сериозен проблем – този с недостига на кадри. Заради коронавируса се налага анестезиолози от урологичното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ да дават дежурства в ковид отделенията, където е необходимо полагането на интензивни грижи за пациентите. Тези командировки на медици от своя страна са наложили реорганизация на работата в болницата.

Източник: “Марица Здраве”