Доц. Момчил Мавров, д.п.
 Доц. Момчил Мавров, д.п.

Безпрецедентно високи сметки за ток затрудниха не само общинита, но и болниците.

Каква е ситуацията в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив  разказва заместник – директорът по административни и икономически въпроси доц. Момчил Мавров.

Само за първия месец на тази година сметките  за ток на болницата  са 421 342 лв. с ДДС.   В сравнение със същия период на миналата година цената е скочила над два пъти.

Тогавашната цена от 168 лв. за мегават/час електроенергия с малки отклонения се е задържала до октомври 2021 г. Оттогава, до края на годината  рязко скача до  281 лв. без ДДС, а този януари тя вече е 397 лв. за мегават/час.

Освен това  лечебницата купува тока на различна цена във всеки един час от денонощието,  понеже  тя постоянно варира  на енергийната борса.

Засега болницата може да си поеме сметките със собствени средства.  Докога  ще е така – можем само да гадаем, коментира  доц. Мавров.  По думите му обаче, ако  тази нтенденция обаче  продължи, ще се наложи да  се посегне  към средствата за инвестиции.

Все още е рано да се прогнозира как ще се развият нещата, тъй като не знаем  при тази динамика, каква ще е цената  дори за седмица напред.  Не се знае докога може да издържи болницата.  Възможностите за икономии на болниците поначало са маллки – няма как да се ограничи потреблението на електричество главно заради  болничната техника – категоричен е административният  шеф на УМБАЛ “Св. Георги”. 

Няма опасност да се стигне до ограничаване на лечебната дейност. Високата цена на тока няма да повлияе и на качеството на лечебня процес. 

Държавата компенсира  с 110 лв. на киловат час – 174 хил. лева за октомври  и ноември. За декември и януари  все още не  е е получена  компенсаторна сума.  Тази техника все пак е само временно решение.

Ако  цените  продължат  да растат,  възниква необходимост от поскъпване на клиничните пътеки. Инфлацията също е нараснала чувствително, което също е довод за увеличено финансиране на пътеките, смята доц. Момчил Мавров.

(АУДИО)

Източник: БНР