dsc097430

60-годишен мъж с рядко разположение на тумор е опериран, а животът му е спасен в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Сложната хирургична интервенция е извършена от проф. Ангел Учиков от Втора клиника по хирургия и негови колеги, съобщиха за clinica от лечебното заведение.

„Става дума за образувание, наричано в медицината тератом, разположен в медиастинума. Това е пространството между двата бели дроба, където се намират големите кръвоносни съдове, хранопроводът и трахеята. То беше с размери 12 Х 16 сантиметра. Прекомерното му нарастване вече бе станало животозастрашаващо“, поясни проф. Учиков. Той поясни, че такива тумори са вродени и са от мезенхимен тип. Образуват се още по време на вътреутробното развитие на плода. Съдържат различни структури – зъби, косми, съединителна тъкан, мускули, които не са успели да попаднат на точното място и са се капсулирали.

Обикновено се формират в яйчниците, тестисите или в опашната кост, а по-рядко и в други области. „Когато са с малки размери, те протичат почти безсимптомно. Над 90% те са доброкачествени, но макар и рядко те могат да бъдат и злокачествени, поясни лекарят. В случая с 60-годишния пациент образуванието макар и доброкачествено, съвсем не било безобидно.

„То беше нарастнало до такава степен, че беше започнало да притиска околните жизненоважни структури. Точно от това бяха и оплакванията на болния“, каза проф. Учиков. В случая, пациентът е бил със задух от оказан натиск върху трахеята. Имал и т. нар. симптом на горна празна вена, който се изразява в затруднено оттичане на венозната кръв от главата и шията. В резултат се появява оток, посиняване на лицето и набъбване на шийните вени. Човекът преглъщал и се хранел изключително трудно. Оплакванията му се задълбочили в рамките на няколко месеца. Личният лекар го насочил да си направи диагностика със скенер, която веднага показала наличието на образуванието. В УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив е повторено извършването на скенер на гръдния кош, но вече с контраст, за да се уточни дали туморът не е засегнал големите кръвоносни съдове. „За щастие те, както и трахеята бяха само притиснати. Хранопроводът също беше компресиран, а и нямаше как да бъде иначе при размери 12 Х 16 см. Образованието, макар и вродено, не бе създавало проблеми на пациента до момента, в който то нараснало до въпросната големина и не започнало да предизвика оплаквания. Такъв тумор точно на такова място, тоест тератом на медиастинум е изключително рядко явление“, разказа проф. Ангел Учиков.

За да спасят живота му, се наложило лекарите да пристъпят веднага към отворена операция. Те подходили към тератома с т. нар. стернотомия – отваряне на гръдната кост, тъй като той бил точно зад нея. „Всяко забавяне би могло да струва живота на пациента, тъй като той си поемаше изключително трудно въздух. Имаше късмета, че не беше засегнал съседни структури. Тогава най-вероятно нямаше да можем да отстраним тумора“, пояснява хирургът. Операцията по отстраняването на тератома в медиастинума е продължила 2 часа. Пациентът е изписан на осмия ден след интервенцията. Контролното изследване на гръден кош и медиастинума на 60-годишния мъж, което му е направено след оперативно не показва наличие на усложнения. Ще му се налага обаче още известно време да се явява на контролни прегледи в лечебното заведение.

„Честотата на подобен тип тумори е значително по-голяма в сакралната област. Локализацията в медиастинума е изключително рядка, подчерта проф. Учиков. По думите му човек може да носи в себе си такова образувание цял живот без въобще да разбере стига то да не нараства и да му пречи. Медицинската наука все още няма обяснение какви са конкретните причини за тяхната поява, тези случаи са изключително редки в клиничната практика.

Източник: Clinica.bg