Строителството на Детската болница към УМБАЛ “Свети Георги” напредва с бързи темпове, засне дронът на Plovdiv24.bg. Изграждането на болничния комплекс започна през февруари. Той трябва да е готов до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано. За строителството на новия корпус държавата отпусна първоначално 17 милиона, а миналия септември – още 25 млн. лева.

Сградата ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. със седем етажа и сутерен. Ще има топла връзка към Хирургическия корпус. В новия здравен комплекс ще се обособят клиника по педиатрия, спешен център, онкология и хематология. Предвижда се да бъдат разкрити максимално 115 болнични легла. Тук ще се настаняват пациенти до 18 години, които сега се лекуват в старата база на бул. “Васил Априлов” № 15 А. Тези сгради са строени през 1936 и 1982 г. и са морално остарели, а разширение не е възможно, тъй като се намират на територията на Медицинския университет.

Пребазирането на клиниката по педиатрия е от изключително значение за осигуряване на подходящи медицински условия съгласно съвременните здравни изисквания. В детската болница се лекуват деца от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности.

Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

50180 2 1 50180 1

Източник: Plovdiv24.bg