На официална церемония Районата колегия на БЛС – Пловдив ще връчи приза „Лекар на годината“ за 2023г по повод 19 октомври – Деня на българския лекар.
Тази година се навършват 20 години от основаването на престижното отличие за принос в медицината и на регионално ниво лекарската колегия ще връчи приза „Лекар на годината“ на двама лекари – кардиолога от УМБАЛ“Свети Георги“ проф. Мария Токмакова и хирурга д-р Васил Горанов от УМБАЛ“Пълмед“.

В категорията „Семеен лекар на годината“ приза получава д-р Жени Пашева-Кунова, а хирургът д-р Димитър Пандов приза за „Лекар на годината“ – Специализирана извънболнична помощ.

В категорията „Болнична помощ“ отличието отива при онколога д-р Петър Петров.

Д-р Гинчо Тонев получава грамота и плакет за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалността „Инвазивна Кардиология”.

Двама специалисти по гастроентерология получават отличието „Лекар на годината“ в категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“- д-р Никола Боянов и д-р Десислав Станчев.

В категорията „Ти си нашето бъдеще“ също има двама призьори – д-р Полина Ангелова и д-р Мария Ивановска.

Наградата за „Принос в развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ отива при Д-р Емилия Спасова.

В навечерието на „Лекар на годината 2023“ и гласуването на 20-тия носител на престижното отличие – пловдивските лекари номинират на национално ниво за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Ендокринология и болести на обмяната“ – Доц. Д-р Митко Митков от УМБАЛ „Пълмед“ и в категорията „Ти си нашето бъдеще“ – доц. Д-р Младен Дойков от УМБАЛ „Каспела“.

Припомняме, че идеята за ежегодните лекарски награди е на проф. Андрей Кехайов и вече две десетилетия на своя ден и празник на Свети Иван Рилски Чудотворец гилдията награждава най-заслужилите свои членове.

(АУДИО)

Източник: БНР Пловдив