За първи път в страната се проведе лечение на пациенти с метастази в „подвижни органи“ чрез стереотактична радиохирургия с КиберНож. Високотехнологичната процедура се провежда в Клиника по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. От началото на седмицата са преминали общо 6 пациента с различни тумори. Трима от тях са постъпили с метастази в белия дроб, двама с метастази в черен дроб, а един пациент – с тумор на панкреаса.
Уникалното на системата КиберНож е, че тя не само следи движенията и дишането на пациента в реално време, но и симулира дихателния цикъл и се движи заедно с него. Няма друг ускорител, който толкова прецизно да проследява тумора и да предпазва критичните органи, съобщи д-р Мария Влайкова, началник на клиниката. По време на облъчването пациентите са в комфортно състояние. Процедурата е безболезнена и не се изисква анестезия.

КиберНож
Съдействие на екипа на Клиника по лъчелечение оказват специалисти изпратени от фирма „МЕДИТЕЛ Хелткеър България“ ООД, които се грижат за техническото обслужване на системата. По този повод в България от началото на седмицата е и известния физик Надир Кючук.
Пациентите, които се насочват за лечение с КиберНож са с тумори, които са оперирани многократно, но с рецидиви, пациенти, чиито тумори са неоперабелни или пациенти, чието здравословно състояние не позволява извършване на операция. Подходящи за лечение са тумори с размер от 1,5 до 4 см.
Роботизираната система Cyberknife на американската компания Accuray е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори навсякъде в човешкото тяло. Прецизността на КиберНожа позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за невъзможни за опериране. Досега тези пациенти се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, поясни д-р Влайкова.
КиберНожът е система, която потвърждава и проследява мястото на тумора и позволява автоматична компенсация на движенията на пациента по време на лечение – насочва лъчите и в реално време наблюдава определената за манипулация зона, като предпазва здравите тъкани в максимална степен от облъчване. За планиращия процес се използва 4D компютър томограф, чрез който се улавя движението на тумора в подвижните органи – бял дроб и корем.
За заплануване на пациенти, подходящи за лечение чрез радиохирургия, е необходимо в Клиника по лъчелечение да се представят копия от медицинските документи на болния – епикризи, проведени образни изследвания (КТ, ЯМР, PET/CT), документи от предходни облъчвания, решения на онкологични комисии и ПКК.
Апаратът е разположен в База I на УМБАЛ „Свети Георги“ на бул. ”Васил Априлов” 15A. Приемане на документацията се извършва след предварителна уговорка на телефони 032/602 330 и 0887/70 56 36
Документите ще бъдат разгледани в рамките на 1 до 3 работни дни. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите могат да се информират по телефона или на място.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Принтирайте