pau 6602В Пловдив случаите на грип все още са малко в сравнение с Пазарджик и Бургас, заяви началникът на Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив доц. д-р Олиана Бойкинова.

“Впечатлението ми от настоящия, предимно грип тип А е, че протича с класическата симптоматика, без сериозни усложнения”, казва още доц. Бойкинова. И посочи, че острото респираторно заболяване засяга горните и/или долните дихателни пътища. Причинено е от РНК грипни вируси и протича с изразена интоксикация (висок фебрилитет, главоболие, миалгия и адинамия), последвана от остър трахеит (суха, продължителна кашлица), възможно диариен синдром, както и склонност към усложнения.

В момента в Клиниката по инфекциозни болести има 8 хоспитализирани пациенти с грип със средно тежки клинични форми, от които 3-ма са възрастни и 5 деца.

Доц. Бойкинова обясни, че Ковид и грип, които са респираторни заболявания имат общи симптоми: повишена температура, засягане на горни дихателни пътища, нерядко повръщане и диариен синдром. Протичането е индивидуално при всеки пациент и е свързано с редица фактори като възраст, придружаващи заболявания, преморбиден терен и т.н.

Налице са обаче и някои специфики, които могат да ги разграничат. Например, Ковид симптомите са с по – постепенно начало и с по-умерен фебрилитет. Стартира обикновено със симптоми на ГДП /горни дихателни пътища/, бързо прогресира с развитие на ARDS /остър респираторен дистрес синдром/, обикновено след диспнея /затруднено дишане/ и има бавен възстановителен период.

Що се отнася до грипa, той има внезапно начално с висока температура до 39-40 градуса, главоболие, болки в мускули и стави, разкършеност. След първия ден се появява суха, дразнеща кашкица. Периодът на възстановяване е по-кратък, около 6-7 дни.

При съмнения за грип трябва да се потърси консултация с лекар, поради необходимостта от точна диагноза и съответно адекватно лечение, което се различава както при отделните респираторни заболявания, така и при настъпили усложнения.

Клиниката по инфекциозни болести е в пълна готовност да поеме тежките случаи, както на грип, така и на Ковид, но специалистите напомнят на хората да вземат предпазни мерки: да не посещават места, където има струпване на много хора, а ако се налага, да носят маски там. Да не посещават в сезона на вирусите без причина личните си лекари и лечебните заведения, където рискът да се заразят е сериозен. Спазването на социална дистанция и редовното миене на ръцете са важни условия за опазване от болести, припомниха още от клиниката.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Принтирайте