Дейност

Лабораторията извършва вирусологични изследвания на стационарни болни по много клинични пътеки. Приемат се проби и от значителен брой амбулаторни пациенти, както и такива по договор с други болници в гр. Пловдив и региона.

Обемът на извършените в Лабораторията по вирусология изследвания бележи растеж със всяка следваща година.

Прилагат се няколко диагностични метода: имуноензимен (ELISA), ензимно свързан флуоресцентен метод (EFDA), имунохроматографски, а при стационарно болни в тежко състояние има възможност за детекция на вируси в някои клинични материали чрез мултиплексен PCR.

Лаборатория по вирусология осигурява качеството на изследванията чрез прилагане на външен и вътрешен качествен контрол, като участва два пъти годишно в Националната система за външна оценка на качеството на вирусологичните изследвания, организирана от Националният център по заразни и паразитни, болести и също така извършва системно вътрешен контрол на качеството, съгласно указаните методики в медицинския стандарт по вирусология.

В лабораторията се извършва активна научноизследователска дейност в областта на вирусните хепатити А, В, С, О, Е, върху херпесни вируси (ЕВУ, СМУ), както и върху ротавирусните ентерити.

За извършване на имуноензимните тестове лабораторията е оборудвана с апаратура за конвенционален ELISA метод (миещо и отчитащо устройство). На разположение са и автоматизирани апарати: Euroimmun (ЕLISA) и Vidas (ELFA).За работа с PCR метод се използват напълно автоматизиран мултиплексен PCR апарат FilmArray, както и ДНК/РНК екстрактори (2 броя) и PCR апаратура Bioneer.

През 2020 г. е разкрита нова лаборатория за COVID-19.

Лабораторията по вирусология е база за обучение на студенти по медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри и акушерки. Обучението се извършва на български и английски език.

В лабораторията се провеждат курсове по вирусология от програмите за следдипломна квалификация на лекари, специализиращи микробиология, инфекциозни болести, паразитология, ревматология и гастроентерология.

Началници
Доц. д-р Мария Атанасова, дм

Доц. д-р Мария Атанасова, дм

Началник-лаборатория

Завършила „Медицина" в Медицински университет - Пловдив, през 1984 г.

Признати клинични специалности по: „Микробиология" (1991 г.); „Вирусология" (1994 г.).

Доктор по медицина (2016 г.).

През 2017 г. придобива научно звание „Доцент".

Член на: Съюза на учените в България, Българската асоциация на микробиолозите.

placeholder

Вера Узунова

Старши медицински лаборант

Бакалавър „Здравни грижи“

Екип

Д-р Атанаска Петрова

Придобити клинични специалности: “Микробиология”.


Д-р Венета Кирева

Лекар-специализант


Цеца Петкова

Биолог-магистър, „Управление Здравни грижи“


Веска Пехливанова

Лаборант-бакалавър

Услуги

Вижте списък с услугите които предлагаме и ценоразписа към тях.

История

Лабораторията по вирусология функционира като самостоятелно звено в структурата на УМБАЛ „Свети Георги” от януари 2015 г. Вирусологичните изследвания се извършват в рамките на Лабораторията по микробиология още от 1993 г., когато лабораторията е включена в мащабните Европейски научни проекти Interreg I (1993-1994 г.) и Interreg II (1999-2000г.), имащи за цел да проучат носителството на хепатитни маркери и HIV сред видимо здраво българско население. В следващите години вирусологични изследвания отново се извършват по научни проекти и визират отново носителството на хепатитни вируси В и С и НIV, но сред рискови групи – наркомани и пациенти на хемодиализа. Работата по тези проекти е свързана с усвояване на имуноензимния диагностичен метод, който по-късно е внедрен в рутинната вирусологична диагностика на пациентите от УМБАЛ „Свети Георги”. Нейното начало е поставено през 2002 г., когато лечебното заведение получава първите сертификати за вирусологична дейност.

Оттогава до днес спектърът на лабораторните изследвания непрекъснато се разширява, а дейността на лабораторията преминава през диагностичната верификация на две големи епидемии в Пловдивския регион – от хепатит А през 2006 г. и 2007 г. и от морбили – през 2017

Контакти и местоположение

База I на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, бул. „Васил Априлов 15А;

Covid-19 лаборатория: База II на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, бул. „Пещерско шосе 66“ (На територия на Клиника по инфекциозни болести.

Лаборатория: 032/602-118; 0882 931-736

Филиал за диагностика на COVID-19: 032/602-113; 032/602-114;.

e-mail: umbal_virus@abv.bg

Новини

УМБАЛ „Свети Георги“ бе отличена с награда „Болница на годината“ по време на деветото издание на международния форум BALKAN MEDICAL AWARDS 2024. Престижният конкурс е част от международната платформа Global...
39-годишен турист от Русе е транспортиран днес с медицински хеликоптер до УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, след падане при преход в Стара планина. Инцидентът е станал вчера около 17.40 часа,...
Представители на Студентски съвет на Медицински университет – Пловдив дариха днес висок клас апаратура на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. С помощта на иновативния безжичен ехограф с...