umbal sveti georgi

Върховният административен съд потвърди окончателно решението на Административен съд Пловдив в полза на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, отхвърляйки жалбата на Националната здравноосигурителна каса.

Припомняме, че повод за делото беше извършената проверка от НЗОК в Клиниката по кардиохирургия на най-голямата болница УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, за неизвършени операции и други медицински дейности на пациенти на лечебното заведение, отчетени за заплащане към НЗОК по КП 116.

През април 2023 г. разследващият журналист от БТВ Медия Груп – Тина Ивайлова представи на зрителите видеорепортажи с пациенти на болницата с твърдението че са извършени “фиктивни операции” в Клиниката по кардиохирургия. Лечебното заведение и клиниката бяха обвинени в “източване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в големи размери”, позовавайки се на извършената по-рано проверка на НЗОК.

Проверката на здравната каса завършва с протокол за нарушения и заповед за частично прекратяване на договора по КП 116, а УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив подава жалба пред Административения съд Пловдив срещу наложените санкции.

С решение от април месец 2023 г. на Административния съд Пловдив заповедта е отменена, а НЗОК е осъдена да плати разноски на лечебното заведение. От НЗОК е подадена жалба срещу решението на първата инстанция до ВАС. Заключението на върховния съд е че касационната жалба е неоснователна, като оставя в сила Решение № 646/04.04.2023 г. постановено по адм. дело № 2121/2022 год. по описа на Административен съд Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Принтирайте