На официална церемония бе даден старт на строителството на нов лечебно-диагностичен корпус в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

На събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, началникът на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров, Н.В. пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, областният управител Ангел Стоев, зам.-кмет по „Екология и здравеопазване“ към Община Пловдив г-н Анести Тимчев, г-жа Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов, г-н Георги Гергов, ръководство на УМБАЛ “Св. Георги“, екипът на Клиника по педиатрия, дарители на дарителската кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни и други гости”.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. В нея ще бъдат пребазирани Клиника по педиатрия, Клиника по клинична хематология и Клиника по медицинска онкология, които в момента се намират в База 1 на бул. „Васил Априлов“ № 15 А.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Очаква се строителството да бъде завършено в срок до 3 години.

dsc 0050

dsc 0088

dsc 0103

dsc 0109

dsc 0146

dsc 0192

dsc 0305

dsc 0328

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Принтирайте