На официална церемония бе даден старт на строителството на нов лечебно-диагностичен корпус в База 2 на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

На събитието присъстваха заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, началникът на кабинета на здравния министър доц. Момчил Мавров, Н.В. пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, областният управител Ангел Стоев, зам.-кмет по „Екология и здравеопазване“ към Община Пловдив г-н Анести Тимчев, г-жа Менда Стоянова, д-р Даниела Дариткова, проф. д-р Костадин Ангелов, г-н Георги Гергов, ръководство на УМБАЛ “Св. Георги“, екипът на Клиника по педиатрия, дарители на дарителската кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни и други гости”.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. В нея ще бъдат пребазирани Клиника по педиатрия, Клиника по клинична хематология и Клиника по медицинска онкология, които в момента се намират в База 1 на бул. „Васил Априлов“ № 15 А.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Очаква се строителството да бъде завършено в срок до 3 години.

dsc 0050

dsc 0088

dsc 0103

dsc 0109

dsc 0146

dsc 0192

dsc 0305

dsc 0328

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Принтирайте